20 februari 2023

Genietmomentjes in onze huizen in februari: naar het circus, carnaval vieren & meer…

Leefplezier heeft binnen onze huizen vele gezichten. Liefdevolle aandacht één-op-één, een leuke activiteit of een mooie wandeling. Deze maand waren er weer vele voorbeelden hiervan. Ook Valentijnsdag en Carnaval werden gevierd. De mooiste foto’s vindt u onderin.

 

All you need is love

Broodjes in hartjesvorm, donuts en een heerlijk soepje stonden op het menu op 14 februari. De chefkoks in Huize Roosdael pakten goed uit op Valentijnsdag. Iedereen heeft genoten van deze heerlijke Valentijnslunch. De dag van de liefde werd ook goed gevierd in Huize Hoog Kerckebosch. De hele week werden er prachtige creaties gemaakt. Zo werden er hartjes gedecoreerd en bloempotjes versierd. Ook werd er een Bingo georganiseerd met "De liefde" als thema en was er een heerlijke High Tea, met op de achtergrond André Rieu op groot scherm.

Alaaf in Kruikenstad en elders

Bij Huize Ter Beegden begon Carnaval al vroeg. Er zijn versieringen aangebracht in de woonkamer en de carnavalsvlag van de plaatselijke carnavalsvereniging ‘De Jokers’ wappert al aan onze vlaggenmast. Met Carnavalskrakers op de achtergrond verven en beplakken we prachtige maskers. Ook in Huize Roosdael werd er enthousiast gestart met het Carnaval. Oògeid Priens Markus I werd ontvangen in het huis, als aftrap voor het Carnavalsweekend. De Hoogheid en zijn gevolg "Prins Knet d'1e" van “Kruikenstad” bracht ook, totaal onverwacht, een bezoek aan Huize Groot Waardijn.

Tilburg, stad van textiel en kruiken, heet deze dagen ‘Kruikenstad’. Er werden verschillende prinselijke onderscheidingen uitgereikt aan de bewoners. Waaronder de hoogste onderscheiding aan de oudste bewoonster van 98 jaar! “Ook werd de zeer gewaardeerde chefkok van ons huis onderscheiden door de Prins, dik verdiend!” aldus locatiemanager Jolanda Everkes. Bewoners en het team hebben genoten van de muziek van de hofkapel, het was en onvergetelijke avond in "Kruikenstad".

Koning Winter

In Huize de Compagnie staat februari in het teken van ‘Koning Winter’. Herinneringen aan vroeger worden opgehaald. De kolenkachel, ijsvrij, de winters van vroeger, de borstrok onder de kleding en de kranten onder je jas. Sleetje rijden, sneeuwballengevecht of het ijs op met onder je schoenen Friese doorlopers al kijkend naar De Elfstedentocht. We wachten er al dik 25 jaar op. En daarom genoeg gewacht: It giet oan! Er werden prachtige verhalen verteld door bewoners en familie, over hun ervaringen in de sneeuw, over leren schaatsen achter een stoel, maar vooral over de Elfstedentocht.

Saskia, woonondersteuner: “Een zus van een bewoner wist te vertellen dat Reinier Paping een kamergenoot is geweest van haar man. Een bewoner heeft tijdens de hel van 63 klappertandend langs de kant van het ijs getuige mogen zijn van de winst van dhr Paping. Zijn adem bevroor tijdens het juichen.” De woonkamer werd omgetoverd tot bioscoopzaal en collega Ingrid Witteman presenteerde op het witte doek een powerpoint over de geschiedenis van de Elfstedentocht. Een middag vol nostalgie. De chefs Jimmy en Eric zorgden voor Koek & Zopie. Dikke plakken romige Fries suikerbrood en echte warme chocolademelk met slagroom, getopt met baby-marshmallows. Zo zorgt klein geluk in grote getale voor Leefplezier.

Een kopje koffie

Groepsactiviteiten kunnen zorgen voor leefplezier, maar individuele aandacht is zeker net zo waardevol. Een genietmomentje met koffie en wat lekkers, een mooi gesprek. Door het bieden van een luisterend oor voelt iemand zich gehoord en gezien. Saskia, woonondersteuner bij Huize de Compagnie: “Tijdens zulke gesprekken ontdekken we vaak ook raakvlakken tussen bewoners onderling, dat stelt ons als medewerkers in staat de verbinding, waar wij binnen ons huis zo trots op zijn, tussen bewoners onderling te bewerkstelligen en nieuwe vriendschappen te laten ontstaan.“ Het zijn naast liefdevolle aandacht veelal de kleine dingen die het 'm doen, zoals samen bloemschikken en genieten van het kleurrijke resultaat op tafel.

Ark van Noah

Onlangs was het een waar kippenhok in Huize Eresloo. Konijnen, cavia’s, kippen en zelfs een varkentje maakten hun entree in het huis. Stichting Ark van Noah gaat met deze dieren op bezoek bij mensen met dementie. De mensen die wilden kregen een dekentje met diertje op schoot. Voelen, aaien en kijken naar het dier brengt vaak herinneringen boven aan eigen huisdieren van vroeger. Al is het maar voor even, hiermee haal je mensen uit hun eigen wereldje en is er soms een ingang bij mensen die anders onbereikbaar zijn. Ongelooflijk mooi om te zien hoe mensen stralen op het moment dat ze een levend dier op hun schoot gelegd krijgen. Voor herhaling vatbaar!

Vogelvoer

Februari is een maand waar het alle kanten op kan qua weer. Op mooie winterdagen kan er gewandeld worden in de prachtige omgeving. Krokussen en andere bolgewassen steken de kop op, het voorjaar hangt in de lucht. In huize Hoog Kerkebosch werd er druk gewerkt aan een krans van doppinda's.  Iedereen hielp mee met het rijgen van de pinda’s. het resultaat, een prachtige krans, kreeg meteen een ereplaats voor het raam. Welke vogels zullen hierop afkomen? Misschien wel eekhoorns? We gaan het de komende tijd zien en ervan genieten!

Koud kunstje

Bewoners van Huize Groot Waardijn gingen onlangs naar het circus! Het Wintercircus was om de hoek van het huis neergestreken dus we konden te voet. Dikke jassen aan, rollators en rolstoel in de aanslag. Er was van alles te zien. Papegaaien die kunstjes deden, een koorddanser en clowns. Locatiemanager Jolande Everkes: “We hebben zo ontzettend gelachen. Er was een live orkest en iedereen heeft uit volle borst meegezongen. Kortom, het was een topmiddag!”

Genietmomentjes in onze huizen in februari: naar het circus, carnaval vieren & meer…

Intussen bij Compartijn

Laatste nieuws, achter de schermen en blogs over onze huizen

Zoek op trefwoord...