09 augustus 2023

Een fijne oude dag in Huize de Graef, niet alleen voor de rijkste senioren

Comfortabel wonen én kwalitatief hoogwaardige zorg genieten in de laatste fase van je leven? Dat kan in Huize de Graef in Rosmalen. "Niet voor iedereen weggelegd", geeft locatiemanager Roelof Heessels toe. "Het is een luxe alternatief voor reguliere ouderenzorg voor mensen die zich dat kunnen permitteren. Maar eveneens een reële optie voor mensen met bijvoorbeeld een eigen koopwoning en een AOW-uitkering."

 

In 2017 opende Huize de Graef in een voormalig klooster aan de Graafsebaan 172, parallel aan de rijksweg A59. Het complex werd in 1932 gebouwd voor de paters Heilige Harten. Zij leefden er tot beginjaren negentig, waarna het een asielzoekerscentrum werd. Later volgde enige tijd leegstand. Sloop van het gebouw werd in 2004 voorkomen doordat de gemeente het aanwees als gemeentelijk monument. In 2016 volgde een grote verbouwing tot luxe zorgvilla.

Een stijlvol particulier verzorgingshuis

Het complex straalt klasse uit. Stijlvol en luxe. Dat schept direct verwachtingen voor wie door de poort over het grind het terrein oprijdt. De entree, de hal, de gangen... Klassiek met hoge plafonds en brede gangen. In de oude kapel op de eerste verdieping zijn sfeervolle gezamenlijke vertrekken ingericht. Een woonkamer - met gashaard - oogt knus en gezellig. Warme kleuren. Uitnodigend is ook de royale eetkamer. Voor wie zich wil terugtrekken, is er de bibliotheek. Het buitenterras geeft mooi uitzicht op een fraai aangelegde tuin en dierenweide, waar drie hangbuikzwijntjes rondsnuffelen.

Van alle gemakken voorzien

Huize de Graef is anno 2023 een kleinschalig particulier verzorgingshuis, onderdeel van woonzorgorganisatie Compartijn, met 24 appartementen. De jongste bewoner is 73 jaar, de oudste 94. "De laatste jaren van je leven hier te vertoeven, gun ik iedereen die zorg nodig heeft", zegt Heessels. "De insteek is comfort care en wonen in een luxe thuis, waar in alle gemakken wordt voorzien.

De appartementen zijn circa 45 vierkante meter groot. Met een eigen woon/slaapkamer, badkamer en keukenblokje. Standaard zijn ook aansluitingen voor 24-uurs zorgmonitoring en alarmering. Enkele extra ruime woningen zijn geschikt voor echtparen. "Alle senioren die hier nu wonen, hebben een zorgindicatie", zegt Heessels. "Veelal een fysieke beperking of dementie. In principe wonen zij hier tot het einde, dus inclusief de laatste levensfase, tenzij dit niet haalbaar blijkt. We gaan altijd voor de beste persoonlijke zorg."

Hoe zit het met de kosten?

De hoge kwaliteit van onze all-inclusive zorg en service maken dat de prijzen hoog zijn. Niet iedereen kan dat betalen. Hoewel, als je bijvoorbeeld een eigen huis hebt, dan zijn er al gauw mogelijkheden. Veel hangt daarbij af van de keuzes die familie en andere vertegenwoordigers maken. Zijn zij bereid om een deel van de nalatenschap te besteden aan een comfortabele laatste levensfase van hun familielid?"

Aangezien kosten in de reguliere zorg deels worden berekend naar draagkracht (eigen bijdrage CAK), overwegen veel vermogende senioren particuliere zorg zoals in Huize de Graef, volgens de locatiemanager. "Voor een klein beetje extra heb je méér zorg, méér service, méér aandacht en méér privacy. Onze bewoners betalen namelijk een gemaximeerd bedrag voor zorg aan het CAK, wat substantieel lager is dan het maximale bedrag binnen de reguliere zorg. Bij ons wonen kan vanaf 3688 euro, inclusief woon- en servicekosten. Het meest voorkomende tarief is ongeveer 4700 euro."

Veel meer dan zorg alleen

Naast 24-uurszorg en verpleging genieten de bewoners extra dienstverlening, service en luxe. Zo worden de appartementen schoongemaakt, was- en strijkgoed wordt verzorgd. Een chefkok bereidt dagelijks verse maaltijden, rekening houdend met persoonlijke voorkeuren en dieetwensen.

Verder zijn er met regelmaat activiteiten en is er ruimte voor wellness, coiffure, pedicure/manicure en massage. Familie en vrienden zijn altijd welkom; logeren kan in de gastenkamer.

Heessels: "Dit huis moet een thuis zijn voor onze bewoners. Centraal staan daarbij de wensen en behoeften van ieder individu. We zoeken steeds de juiste balans tussen privacy en samenzijn, een evenwicht dat voor iedereen anders ligt. Om extra aandacht te kunnen geven, hebben we extra mensen in dienst: servicemedewerkers die bijvoorbeeld helpen tijdens het eten, een natje en een droogje verzorgen of gewoon gezellig een praatje maken. Ik geniet ervan te zien dat mensen hier om 17 uur samen een borrel of wijntje drinken. Dat kan in het weekend zijn, maar evengoed op een maandag of dinsdag."

Vloeibare tijd

''De tijd in Huize de Graef is sowieso wat meer 'vloeibaar','' zegt Heessels. "Lekker uitslapen? Geen probleem. De maaltijd liever op de eigen kamer nuttigen? Helemaal oké! Omdat wij goed geoutilleerd zijn, zijn we zo flexibel. Een vereiste om zorg op maat te leveren. Hier lopen dan ook 1,5 tot 2 keer meer medewerkers rond dan in een gemiddelde, reguliere zorginstelling. Louter goed opgeleid personeel. Bewoners en familie worden volledig ontzorgd. Uiteraard ondersteunen we indien nodig ook de zorg buitenshuis, zoals een bezoek aan de huisarts, fysiotherapeut of specialist in het ziekenhuis."

Nieuwe buren

Het verzorgingshuis ligt aan de rand van een bos met imposante bomen en waterpartijen, vlakbij Den Bosch. Rondom het complex worden momenteel drie stijlvolle villa's gebouwd: Graefse Bos. "Ja, we krijgen buren", zegt Heessels verheugd. "In totaal 52 all-inclusive appartementen voor met name senioren. Een grote kans voor ons om samenwerking te zoeken als goede buren. Ik ga voorstellen een verbinding te maken tussen onze terreinen, zodat we gemakkelijk kunnen oversteken en elkaar kunnen ontmoeten."

Heessels hoopt dat enkele bewoners van Graefse Bos straks als vrijwilligers aan de slag willen voor Huize de Graef. "We hebben nu vijf vrijwilligers, maar zoeken altijd uitbreiding. Mensen die gezellig koffie willen drinken met onze bewoners, kaarten, wandelen, fietsen, puzzelen, kletsen, winkelen, uitstapjes maken... Wie interesse heeft, mag mij altijd bellen of mailen."

Vrijblijvend sfeer proeven bij Huize de Graef

Huize de Graef heeft ook ruimte voor nieuwe bewoners. Belangstellenden zijn van harte welkom om sfeer te komen proeven in de zorgvilla en het zorgteam te ontmoeten. Bel of mail voor een afspraak naar Roelof Heessels via 06-28814101 of roelof.heessels@compartijn.nl.

Een fijne oude dag in Huize de Graef, niet alleen voor de rijkste senioren

Intussen bij Compartijn

Laatste nieuws, achter de schermen en blogs over onze huizen

Zoek op trefwoord...