09 januari 2023

Vrienden voor het leven. Nooit te oud om nieuwe vrienden te maken

Sommige vrienden heb je een leven lang. Anderen juist in een bepaalde periode. Dat ze belangrijk zijn staat vast. En dat je nooit te oud bent om nieuwe vrienden te maken, bewijzen de kameraden, vriendinnen, makkers en amigo’s die in onze huizen wonen. Hier ontstaan soms prachtige vriendschappen en vinden oude bekenden elkaar terug. 

 

Gezellig met vrienden borrelen, kletsen en eropuit gaan. Vrienden maken het leven een stukje mooier. Maar ook in slechtere tijden kan een vriend zoveel betekenen. Een arm om je schouder en een luisterend oor voor je verhaal maken alles een beetje lichter. Het is wetenschappelijk bewezen: vriendschap geeft onze gezondheid en welzijn een boost!

Leefplezier, niet tastbaar, wel voelbaar

In onze huizen streven we ernaar om bewoners in het dagelijks leven zoveel mogelijk geluksmomentjes te laten ervaren. Leefplezier is een manier van leven, niet tastbaar, wel duidelijk voelbaar als het er is. En het allermooiste is het als het gedeeld wordt. Samen iets beleven of ervaren doet goed. Vriendschap is de kiem van Leefplezier, het doorbreekt eenzaamheid en momenten van verveling.

Saskia de Wilde is woonondersteuner bij Huize de Compagnie in Ede. Ze ziet mooie vriendschappen in het huis. ‘Het is zo ontzettend fijn om te zien dat tafelgenoten het fijn hebben met elkaar, een mooi gesprek kunnen hebben en connectie voelen.’

Herkenning

Vrijwel iedereen die bij Compartijn komt wonen, heeft ondanks het warme welkom de tijd nodig om te wennen. Een nieuwe omgeving en zoveel nieuwe indrukken. Mensen twijfelen dan of ze wel aansluiting zullen vinden. Saskia vertelt dat het team vanuit intuïtie nieuwe bewoners voorstelt aan mensen waarvan ze denken dat het een match zou kunnen zijn. Op die manier voelen mensen zich sneller thuis en vinden hun plekje in de groep.

“Het is gewoon zalig om aan te kloppen en "Jahaaaa" te horen wanneer je bewoners uit wilt nodigen voor een activiteit en je treft een huiskamer vol dames aan. Druk aan de kwebbel en geen tijd voor een activiteit. Ze hebben het samen veel te gezellig en maken plannen om lekker te gaan wandelen met z’n allen.”

Ik zag je en ik wist: dát wordt mijn vriendin

Medewerkers krijgen de tijd en ruimte om individuele aandacht te geven en mensen met elkaar in contact te brengen en mensen bij de groep te betrekken. Een zaadje te planten.  Natuurlijk is het aan de bewoners of het dan tot bloei komt, ieder houdt zijn eigen regie. Saskia: “Als een nieuwe vriendschap zich dan verdiept is dat prachtig om te zien.”

Vriendinnen door dik en dun

Saskia: “Tijdens een rondetafelgesprek over ‘je thuis voelen’, keken twee bewoners elkaar met pretogen aan. Beide dames zijn rond dezelfde tijd bij ons komen wonen en het was vriendschap op het eerste gezicht.” Zoals de dames zelf zeggen: "Het voelde alsof ik je al jaren ken. Ik zag je en ik wist: dát wordt mijn vriendin" en "wie had dat ooit gedacht: op onze leeftijd nog zoveel plezier hebben en nog zoveel om te ondernemen?" De dames doen inmiddels bijna alles samen en delen lief en leed met elkaar. “Dit geluk straalt door op hun tafelgenoten en raakt ons als medewerkers” aldus Saskia. “Het zijn soms net een stel pubermeiden, lekker lachen met een kopje thee erbij.”

Leef- en werkgeluk

Die geluksmomenten zijn er voor bewoners, medewerkers, naasten, verwanten en vrijwilligers. Het levert dus niet alleen leefplezier op, maar ook werkplezier. Individuele aandacht die beloont wordt met een kneepje in je arm of een glimlach. Of een gesprek dat echt de diepte ingaat en je weet te raken. Saskia: “Werken vanuit je hart, dat draagt niet alleen bij aan het welzijn van onze bewoners, maar ook aan dat van jezelf.” 

Vrienden voor het leven. Nooit te oud om nieuwe vrienden te maken

Intussen bij Compartijn

Laatste nieuws, achter de schermen en blogs over onze huizen

Zoek op trefwoord...