14 maart 2023

Vitaliteit en bewegen in woonhuizen Compartijn: van indoor sneeuwballen gooien tot klittenbanddarten

Hoezo is het lastig om ouderen te laten bewegen?! Aan de 10.000 stappen per dag komen we misschien niet, maar we zorgen er wel voor dat iedere bewoner zijn of haar dagelijkse portie beweging krijgt. Soms doen we yoga in huis om soepel te blijven of komt de fysiotherapeut langs die zwaarder materieel inzet en de grens opzoekt (en wat blijkt, onze bewoners kunnen nog verrassend veel!). Maar ook buiten de geplande sportuurtjes om, krijgen bewoners meer dan genoeg beweging. Saskia de Wilde, woonondersteuner bij Huize De Compagnie in Ede, vertelt.

 

“Wij zitten zeker niet stil! Veel bewoners hebben hun hele leven gesport en dat stopt niet als ze bij ons komen wonen. Al tijdens het huisbezoek wordt besproken op welke manier een bewoner nog graag actief is. Lekker bewegen heeft zoveel voordelen. Het verhoogt niet alleen de vitaliteit, maar het zorgt ook voor ontspanning en een betere coördinatie. Bovendien is het goed voor de sociale contacten, het geeft geluk en je slaapt ook nog eens beter! En een leuke bijkomstigheid; wij trainen ook de lachspieren. Bewegen is namelijk niet alleen gezond en noodzakelijk, maar vooral ook leuk en het zorgt voor Leefplezier!

Een fysioruimte

Twee keer in de week worden bewoners fysiek uitgedaagd door fysiotherapeuten Jeroen en Annelies, in de fysioruimte van Huize De Compagnie. En aan hulpmiddelen geen gebrek! Er zijn weerstandsbanden, een volleybalnet, (crossboule)ballen, ringen, hoelahoeps, ballonnen, rackets, twee hometrainers, noem maar op. En krijgt iemand spierpijn? Geen probleem. Twee collega's zijn gediplomeerd sportmasseur. Dus pijntjes worden op de massagetafel zo weer weggemasseerd. Zoekt een bewoner iets meer rust en ontspanning? Dat biedt het yoga-uurtje van docente Maaike uitkomst.

Voorwerpen van boven naar onder aan elkaar doorgeven noemen wij ’de koffieschenkmethode'

Van flipperkastvoetbal tot wasmand-pingpong

Elke woensdag- en vrijdagochtend bouwen mijn collega Miranda Wolters en ik onze woonkamer om tot sportzaal. We bedenken leuke spellen en voorzien ze van een pakkende naam. Wat te denken van flipperkastvoetbal, wasmand-pingpong en paddenstoelhockey?! Voorwerpen van boven naar onder aan elkaar doorgeven noemen wij ’de koffieschenkmethode’. We willen vooral veel plezier met elkaar hebben. Zo hebben we laatst indoor sneeuwballen gegooid.

De paden op, de lanen in

Bij mooi weer gaan we lekker vaak naar buiten. We hoeven niet ver, want Huize De Compagnie is prachtig gelegen. Onze voortuin is de voormalige appèlplaats van de kazerne. Het looppad kijkt uit op de monumentale panden van de Verbindingstroepen en leent zich uitstekend voor een korte wandeling. En met het Edese Bos en de Ginkelse Heide als achtertuin, struinen we vaak door de natuur. Voor diegenen die moeilijk ter been zijn, gaat gewoon de bosrolstoel mee. En dan hebben we ook nog een duofiets. Dat is zo gezellig; één op één heb je de leukste gesprekken. Ook voor een potje jeu de boulen draaien we onze hand niet om. In de grote binnentuin is een professionele jeu de boulesbaan, waar het er in de zomer fanatiek aan toegaat. De ballen vliegen nog net niet om je oren.

Bewegen in het dagelijks leven

Van het appartement naar de eetzaal, van de eetzaal naar de zitkamer, onderweg drie kleine hellingen die genomen moeten worden. Zeker met de rollator is dit een mooie uitdaging. Samen aardappeltjes of fruit schillen. De tafel dekken of helpen met het voorbereiden van de maaltijd. Ook de dagelijkse klusjes in huis zorgen voor beweging.”

Woonondersteuner Saskia de Wilde geniet zelf ook enorm als het lukt om bewoners enthousiast mee te laten doen met alle beweegspellen die ze bedenken. “Bewegen is gezond én leuk!”, aldus Saskia.

Saskia’s leukste beweegtips

  • De moofiestick! Een interactieve pratende beweegstok met licht en geluid die gebruikers zelf instrueert en beweegopdrachten laat uitvoeren.
  • In de zomer beachvolley of badminton vanuit de luie stoel op het terras.
  • Bloemschikken: dit ontspant en traint de fijne motoriek.
  • Bij warm weer: in opblaasbadjes beenspieroefeningen doen en overgooien met een grote strandbal. Waterpret alom!
  • Balletjes overrollen, ballonnen overslaan, servetten vouwen; de kleine bewegingen zijn net zo belangrijk.
  • Samen zingen en hardop lachen. Goed voor het trainen van de longen!
  • Dansen vanuit de stoel.

Compartijn en vitaliteit

Lekker blijven bewegen is goed voor jong én oud. Daarom is bewegen geïntegreerd in het dagelijkse leven in onze woonhuizen.

Vitaliteit en bewegen in woonhuizen Compartijn: van indoor sneeuwballen gooien tot klittenbanddarten

Intussen bij Compartijn

Laatste nieuws, achter de schermen en blogs over onze huizen

Zoek op trefwoord...