11 november 2021

“Met muziek maak je contact, ook als praten niet meer mogelijk is”

Belangrijke momenten in het leven zijn vaak gekoppeld aan herinneringen via muziek. Momenten van geluk, verdriet en vreugde die je niet wilt kwijtraken. Toch overkomt het veel mensen die te maken krijgen met geheugenproblemen. Frans Agterberg (60 jaar uit Agelo, Twente) weet als muzikant een gevoelige snaar te raken bij mensen met dementie. “Muziek kan vergeten herinneringen doen herleven of een bepaald gevoel naar boven halen. Ook als mensen in zichzelf verzonken zijn en niet meer kunnen praten, dan kun je met muziek vaak toch weer echt contact maken.”

Je hoeft niet te praten, de muziek en het samen zijn, zijn genoeg.

Vol passie praat Frans over zijn werk. Want hoe mooi is het als je van je hobby je werk kunt maken? Naast zijn werk als activiteitenbegeleider in de zorg gaat Frans in de uren die over zijn als muzikant op bezoek bij ouderen met dementie. In Enschede bezoekt hij regelmatig Huize Stokhorst, een zorgvilla van Compartijn.

Muziek roept emoties op


Muziek laat maar weinig mensen koud. Het activeert ons hele brein. Het is een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen want muziek is evolutionair gezien een stuk ouder dan taal en zit daarmee dieper verankert in onze hersenen. “Mensen met dementie die zich niets meer lijken te herinneren en nog maar moeizaam contact kunnen maken, zie je ineens ‘wakker worden’ als ze een liedje uit hun jeugd horen.” Carin Westenbroek is locatiemanager van Huize Stokhorst: “Toen Frans door de coronamaatregelen niet kon komen misten de bewoners dat enorm. We zien de bewoners nu weer zo genieten tijdens zijn muzikale bezoeken.”

Communiceren door muziek


Familie en zorgprofessionals vertellen hem vaak op wat voor soort muziek mensen reageren, zodat hij daar op in kan spelen. Soms is het zelf aanvoelen wat iemand wil, wat iemand mooi vindt. Het contact dat je met mensen krijgt door muziek is heel puur en intiem. “Als ik iets speel dat mensen herkennen, gebeurt er iets. Je ziet de gemoedstoestand van mensen veranderen. Ze ontspannen, openen zich en je voelt de connectie met iemand ontstaan. Ik werk met mijn gitaar op een rustig tempo, stem af op de energie van een persoon of een groep en nodig uit om te mijmeren en te delen. Wat dan gebeurt, voelt als magie en raakt me steeds weer.”

Mooie momenten


Het werk als muzikant voor mensen met dementie geeft Frans ontzettend veel voldoening. “Het is het mooiste werk dat er is. Het ogenblik dat je ziet dat mensen een helder moment krijgen, dat gevoel van herkenning, daar doe je het voor. Bij een mevrouw die constant haar ogen gesloten had, biggelden de tranen over haar wangen. Je hoeft niet te praten, de muziek en het samen zijn, zijn genoeg.”

“Met muziek maak je contact, ook als praten niet meer mogelijk is”

Intussen bij Compartijn

Laatste nieuws, achter de schermen en blogs over onze huizen

Zoek op trefwoord...