13 oktober 2022

Lucienne, nieuwe locatiemanager Compagnie: “Vrijheid en authenticiteit hoog in het vaandel”

Lucienne Verel is sinds half september 2022 locatiemanager bij Huize de Compagnie. Het  verzorgingshuis voor ouderen met dementie is gevestigd op het historische Elias Beeckman-kazernecomplex in Ede. Een luxe, kleinschalig huis waar persoonlijke aandacht en liefdevolle zorg centraal staan. We vroegen haar naar haar ervaringen in het huis deze eerste weken.

 

De mensen maken het een warm thuis

Huize De Compagnie huisvest 42 luxe zorgappartementen. De gezamenlijke woonkamer met open haard en royale eetkamer zijn uitnodigend en gezellig. De kok kookt dagelijks vers en gezond en er hangt een gemoedelijke sfeer. Lucienne vindt het heel bijzonder dat ze tussen zoveel lieve bewoners en medewerkers aan de slag mag. “De locatie is uniek en heeft zoveel historie, maar het zijn mijn collega’s, de vrijwilligers én de bewoners die er een warm thuis maken.”

Eerste zaadje gepland

Lucienne vertelt dat ze in 2020 een documentaire over een zorginstelling zag die haar enorm raakte. Het ging over het leven zoveel mogelijk voort kunnen zetten zoals iemand altijd gewend is, ook als er zorg nodig is. Geen dagbesteding maar dagbeleving met vrijheid en authenticiteit hoog in het vaandel!  “Ik heb geen zorgachtergrond maar ik voelde diep van binnen dat hier een taak voor mij ligt, het eerste zaadje was gepland.” 

Ommezwaai

Lucienne is geboren en getogen in het Brabantse land. Nu woont ze met haar man en dochter in Arnhem. Na bijna 20 jaar voor een bank te hebben gewerkt en bijna 5 jaar binnen een uitvaart coöperatie, waagde ze in 2021 een voorzichtige stap naar een baan in de zorg. Die plek ging destijds naar iemand anders maar Lucienne wist nu echt zeker dat ze een ommezwaai naar de zorg wilde maken en haar kwaliteiten hier in wilde zetten. “Het vlammetje brandde, hier wilde ik mee verder” vertelt ze. En die kans krijgt ze nu als locatiemanager bij Huize de Compagnie.

Dichtbij de bewoners

Lucienne is vast van plan om dichtbij de bewoners te blijven. Laatst liep ze even buiten en kwam ze een bewoonster tegen die in het herfstzonnetje zat te genieten op een bankje. “Samen hebben we haar rondje afgemaakt en ondertussen hebben we gezellig gekletst.” Mevrouw waarschuwde Lucienne dat ze voor dit soort momentjes straks waarschijnlijk geen tijd meer zou hebben. “Ik heb haar toen verzekerd dat dit juíst de momenten zijn waarom ik hier wilde werken en ik er ook zéker tijd voor blijf houden. Ze maken mijn dag!”

Schilderen zoals Vincent

Een zonnestraaltje en wat leefplezier in elke dag, daar doen we het voor! Zo worden in huize de Compagnie leuke activiteiten georganiseerd. Een kopje koffie met gebak voor de hele buurt op de nationale burendag bijvoorbeeld, of bezoek van kindjes van het kinderdagverblijf vlakbij. Lucienne vertelt dat er laatst een week werd georganiseerd in het teken van Vincent van Gogh. Meerdere activiteiten rondom dit thema zoals een bloemschikken met zonnebloemen, schilderen, een film over het leven van de kunstenaar en een lezing over zijn werk vielen zeer in de smaak. “Het hele huis heeft ervan genoten.”

Spelletjes doen

Leefplezier is belangrijk in de huizen, natuurlijk zijn er veel activiteiten die daar voor zorgen, maar het kan ook in hele kleine dingen zitten. “Zo vroeg een bewoonster laatst waarom elke week toch die kindjes van het kinderdagverblijf kwamen. Ze zei dat ze helemaal niet van kleine kinderen hield. Wat was ik blij toen ik haar de week daarna met een stralend gezicht zag kletsen en spelletjes zag doen met de kleine bezoekers.”

Iedereen doet ertoe

Ze vertelt bescheiden dat ze laatst een dagje meeliep met haar collega’s en een werktenue droeg. Eén van de lieve bewoonsters noemde haar ‘zuster’. Lucienne: “Ik bloosde er van, want dat is echt te veel eer. Ik kan mijn collega’s hierin niet evenaren.” Lucienne heeft veel zin om van en mét alle collega’s te leren en er te zijn voor alle bewoners van huize de Compagnie. “Iedereen doet er toe en draagt bij aan een fijn, nieuw thuis, Ik geniet als ik zie met hoeveel passie iedereen hier werkt en omgaat met de bewoners.”

Sfeer proeven

Wilt u sfeer komen proeven? U bent van harte welkom. Voor meer informatie of een persoonlijke rondleiding kunt u contact opnemen met locatiemanager Lucienne Verel via 0318 763 010 of lucienne.verel@compartijn.nl

Lucienne, nieuwe locatiemanager Compagnie: “Vrijheid en authenticiteit hoog in het vaandel”

Intussen bij Compartijn

Laatste nieuws, achter de schermen en blogs over onze huizen

Zoek op trefwoord...