23 maart 2021

Huize Groot Waardijn in Tilburg viert tweejarig bestaan

In Huize Groot Waardijn, waar ouderen met dementie of een fysieke beperking hun thuis hebben gevonden, is het tweejarig bestaan uitgebreid gevierd met een oud-Hollandse dag voor bewoners! Jolanda Everkes, Vrouw des Huizes van deze zorgvilla van Compartijn: ‘Het was een geweldig mooie dag met muziek, spelletjes én lekker eten. Maar vooral gezellig samen zijn. Dat is belangrijk voor bewoners, maar ook voor de medewerkers want afgelopen jaar was niet makkelijk.

 

Corona

In Huize Groot Waardijn kregen zeven bewoners corona. Gelukkig zijn ze allemaal goed hersteld. “De uitbraak kwam aan het licht toen één van de bewoners ‘verdachte’ klachten had. De schrik slaat je om het hart. Het was lastig, want dan realiseer je je weer hoe kwetsbaar onze bewoners en medewerkers zijn” vertelt Jolanda. Het team heeft zich ingezet om de quarantainetijd zo aangenaam mogelijk te maken voor alle bewoners. Ze kregen meerdere keren per dag gezelschap van het team, bij elke maaltijd en tussendoor. Voor de gezelligheid, én om te skypen met hun dierbaren.

Tijd voor een feestje

Jolanda: “Dus nu is het tijd voor een feestje! Ons 2-jarig bestaan is een mooie aanleiding voor een feestelijke oud-Hollandse dag.” De dag begint met een gezamenlijk ontbijt (voor wie dat wil). Bij Compartijn is er geen vast ritme zoals in veel andere woonzorghuizen, hier mogen bewoners zelf weten hoe laat ze opstaan. Als om half elf de slagroomtaart aangesneden wordt zijn alle bewoners in de gezellige woonkamer. Groot is de verrassing als accordeonist Peter van den Meijdenberg aanschuift om, op 1,5 meter afstand natuurlijk, muziek te maken. 

Muziek en dementie

Belangrijke momenten uit ons leven zijn gekoppeld aan muziek. Het is een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen, want muziek wordt opgeslagen in ons lange termijn geheugen. Peter van den Meijdenberg komt al sinds de opening in Huize Groot Waardijn en weet met zijn accordeonmuziek de bewoners te raken: “Ouderen worden blij van muziek van vroeger. Het doet écht iets met ze. Bewoners schuifelen door de woonkamer en er ontstaat spontaan een polonaise. De spraak wordt gestimuleerd, een man die bijna niet praat zingt ‘Alle duiven op de dam’ mee, andere bewoners krijgen tranen in hun ogen.” Die emoties losmaken is de drijfveer voor vrijwilliger Peter: “Daar krijg ik kippenvel van.”

Oud-Hollandse middag

Yasmine Teeuwen is service assistent en heeft de oud-Hollandse middag georganiseerd: kegelen, sjoelen, bal- en blikgooien. “Sommige bewoners vinden het fijn om er gewoon bij te zijn. Anderen zoals Sjef en Joke Verschure gingen fanatiek aan de slag. We hebben veel plezier gehad. Toen het draaiorgel kwam zijn we gestopt, de deuren gingen open en met de jas aan hebben we genoten van de muziek met een ijsje van IJssalon Intermezzo.”

Samen met familie

“Graag hadden we deze dag samen met de familie en geliefden van onze bewoners gevierd. Om ze toch dichtbij te hebben vandaag hebben we ervoor gekozen hen een mooi "Aspergepakket met bijpassende wijn" te laten bezorgen, inclusief het recept aangeboden door Nino onze kok . Zo aten we allemaal asperges a-la Huize Groot Waardijn.”   

 

Huize Groot Waardijn in Tilburg viert tweejarig bestaan

Intussen bij Compartijn

Laatste nieuws, achter de schermen en blogs over onze huizen

Zoek op trefwoord...