14 februari 2023

Happy Valentine: Joke en Hans zijn nog altijd gek op elkaar

In onze huizen wonen mensen als een grote familie bij elkaar. Samen eten, wandelen, plezier hebben en verdriet delen. Samen léven! Soms zijn er mensen die echt naar elkaar toe trekken en een klik hebben. Voor Valentijnsdag vroegen we een echtpaar dat bij ons woont naar hun speciale band.

 

Eigen regie en goede zorg

In Huize de Compagnie wonen Joke en Hans, al 58 jaar getrouwd en nog steeds aan elkaar verknocht. Met het verstrijken van de jaren nam bij beiden de gezondheid af. Hans werd minder mobiel en bij Joke werd de diagnose Alzheimer gesteld. Ze gingen op zoek naar een nieuw thuis, waar de door hen zo gekoesterde eigen regie gecombineerd werd met goede zorg, liefdevolle aandacht en plezier in het leven. En dat vonden ze in Huize de Compagnie.

‘Geliefd’ op elkaar

Hans vertelt dat verliefdheid na twee weken vervliegt en dat ze ‘geliefd’ zijn op elkaar. Nog elke dag is de ‘geliefde’ tussen deze twee zichtbaar en voelbaar. Zo zitten ze vaak hand in hand, met de hoofden tegen elkaar aan. Ze hebben het goed samen, maar kunnen zich los van elkaar ook goed vermaken. “Hans doet graag mee met de bewegingsactiviteiten die we onze bewoners bieden. Joke houdt van routine; Vroeg opstaan, een lekker ontbijtje en dan twee koffiewafeltjes om half tien bij haar kopje thee, een wit wijntje om half vier. Joke wordt hier gelukkig van, wij regelen het voor haar” aldus Saskia, woonondersteuner bij Huize de Compagnie.

Er wordt uitstekend voor ons gezorgd, er is liefdevolle aandacht en het ontbreekt ons aan niets”

Bolleke en Joost

Hans noemt Joke liefkozend "Joost" en Joke heeft op haar beurt twee prachtige koosnaampjes voor Hans, te weten "Hansje" of "Bolleke". Zodra deze namen haar mond verlaten schatert Joke van het lachen en ook Hans weet een glimlach niet te onderdrukken. “Deze twee mensen houden van elkaar, dat is voor ieder van ons zichtbaar en voelbaar” vertelt Saskia.

Hans vertelt met een glimlach over de kookkunsten van zijn vrouw en hoezeer hij en hun gasten altijd van haar Indische rijsttafels genoten. Hun blikken kruisen elkaar tijdens het ophalen van deze mooie herinneringen. Zo mooi om te zien, dit is echt werkplezier!” aldus Saskia. “Door bewust herinneringen op te halen kunnen wij als medewerker een bijdrage leven aan de kwaliteit van het leven van iemand met dementie.” Naar eigen zeggen vergeet Joke nogal eens wat, maar dat vindt ze niet zo erg. "Ik ben toch al vrij snel weer vergeten wat ik vergeten ben" aldus Joke, getuigend van nog altijd veel humor. “En anders heb ik altijd Hans of jullie nog. We hebben het nu goed hier, hebben plezier en we zijn nog altijd samen, hè Bolleke?”

Valentijnsdag

14 februari, een mooi moment om stil te staan bij liefde, aandacht en vriendschap. Zo ging bij Huize de Compagnie medewerker Ingrid samen met Hans naar de bloemenwinkel zodat Hans een prachtig Valentijnsboeket uit kon kiezen voor zijn Joost, wat een verrassing. Soms zegt een beeld meer dan 1000 woorden.

Ook in onze andere huizen is er tijd voor lieve gebaren. Er worden gezellige kaartjes naar elkaar gestuurd, we nemen een extra gebakje bij de koffie of er wordt een high tea georganiseerd. We leven het leven samen. 

Wat een mooie momenten en mooie gesprekken! Zulke geluksmomenten proberen we dagelijks te maken voor onze bewoners, maar op en rond Valentijnsdag maken we ze met een gouden randje eromheen. Leefplezier en werkplezier gaan hand in hand, zéker op deze dagen.

Happy Valentine: Joke en Hans zijn nog altijd gek op elkaar

Intussen bij Compartijn

Laatste nieuws, achter de schermen en blogs over onze huizen

Zoek op trefwoord...