20 april 2022

Lekker actief blijven: beweegtips voor ouderen

Lekker in beweging blijven is gezond. Het is niet alleen goed voor ons lichaam, maar het houdt ook de hersenen fit. Sporten draagt bij aan het welzijn van ouderen en daarom zijn uiteenlopende bewegingsactiviteiten een vast onderdeel van onze daginvulling. We richten ons daarbij op wat iemand nog wél kan. En dat is vaak nog verrassend veel!

 

Van een dansje doen tot kegelen of een heerlijke wandeling door de natuur. Het is vooral gezellig en leuk om samen met elkaar te doen! Vijf activiteiten die wij vaak doen met bewoners die gegarandeerd veel plezier opleveren en die u nu thuis samen ook al kunt doen.

1. De buitenlucht in

De paden, op de lanen in: wandelen is goed voor de mens! Een rondje in de wijk, naar de kinderboerderij, een bezoekje aan de supermarkt of gewoon een stukje wandelen in de tuin. Het maakt niet uit waar u heengaat, maar buiten is het leuker en eenmaal op pad is bewegen heerlijk!

2. Spelletjes met de bal

Jeu de boules, sjoelen, kaatsen, een zacht balletje over de tafel naar een ander toe rollen of in een kring een ballon overslaan naar elkaar: het is leuk en geeft plezier. Voor bijna iedereen is er wel wat te verzinnen met een bal!

3. Een vrolijke deun doet bewegen

Muziek laat bewegen. Zet de radio aan of nog beter, zoek een mooie afspeellijst op en beweeg op de muziek. Als dat nog dansend of staand kan, is dat natuurlijk geweldig, maar ook zittend bewegen op muziek is al ontzettend leuk. Klap samen mee, beweeg van links naar rechts en van voor naar achter. U zult zien: plezier verzekerd! En een bijkomend voordeel: je haalt er ook herinneringen mee op én het brengt een gesprek op gang.

4. Vele handen maken licht werk: samen het huishouden doen

Samen klusjes in het huishouden doen kan heel gezellig zijn. De tafel dekken, de borden in de vaatwasser zetten, tuinieren of helpen met het wasgoed. En het is ook weer goed voor de dagelijkse beweging!

5. Alledaagse dingen zelf laten doen

We hebben de neiging om ouderen dingen uit handen te nemen. Maar geef ze de kans om dingen zelf te doen, ook al duurt het dan misschien wat langer. Laat ze maar lekker aanrommelen. Het is ontzettend belangrijk voor hun eigenwaarde en het geeft naast beweging ook een stukje leefplezier. Zelf een kopje koffie inschenken, het bed rechttrekken of de aardappels schillen. Het geeft structuur aan de dag. Maak het niet te moeilijk, maar zeker niet te makkelijk. Te makkelijk is geen uitdaging en kan iemand het gevoel geven als een kind te worden behandeld.

Lekker actief blijven: beweegtips voor ouderen

Intussen bij Compartijn

Laatste nieuws, achter de schermen en blogs over onze huizen

Zoek op trefwoord...