07 juni 2022

SEE Me: internationaal programma ter verbetering kwaliteit ouderenzorg

See Me is een door Erasmus gefinancierd internationaal programma waarin kennis en expertise worden gebundeld om de kwaliteit van zorg en inclusie van ouderen te verbeteren. Het SEE Me-project sluit naadloos aan bij de visie van onze organisatie, waarbij Leefplezier van bewoners altijd centraal staat. Compartijn en zusterorganisatie Wonen bij September zijn gevraagd om partner te worden van dit bijzondere programma. Sabine Schilt (projectleider Leefplezier) en José Driessen (locatiemanager September Twello) reisden af naar Italië voor een driedaagse training. Een inspirerende ervaring!

 

Sabine en José gingen samen met Prof. Dr. Tinie Kardol en Prof. Dr. Maurice de Greef richting Campobasso in Italië om ervaringen uit te wisselen met de andere partners van het project; een internationaal gezelschap van specialisten uit de ouderenzorg uit Duitsland, België, Spanje en Italië. “Eén van de doelen van het SEE Me-project was het ontwikkelen van een toolkit, die professionals helpt om de mens en het verhaal achter de oudere te leren kennen. Om de juiste zorg en begeleiding te kunnen geven en mensen echt kwaliteit van leven te bieden, is het essentieel om te weten welke wensen en behoeften er leven”, aldus Sabine.

Wonen bij September Twello en Nijverdal pilothuizen

De toolkit omvat verschillende werkwijzen, checklists en inspiratie voor teams om mensen écht te leren kennen. Wat beweegt iemand, hoe staat iemand in het leven en waar wordt iemand blij van? “We hebben geleerd hoe we de nieuwe toolkit in onze pilothuizen in Twello en Nijverdal kunnen gebruiken. Het geeft ons nog meer handvatten om aan te sluiten bij de belevingswereld van onze bewoners en echt persoonsgerichte zorg te kunnen geven", vertelt José.

Een voorsprong op andere landen

Dat we het heel goed doen bleek wel tijdens de samenwerking met de andere deelnemers. Sabine: “Wij lopen met onze visie op zorg en het werken met het Leefplezierplan duidelijk voor op andere landen. Dit betekent natuurlijk niet dat er niks meer te leren valt. Werken aan persoonsgerichte zorg houdt nooit op. Er ontstaan voortdurend nieuwe initiatieven en ideeën. We hebben in ieder geval weer veel inspiratie opgedaan om nog beter in te kunnen spelen op de zingevingsbehoeften van bewoners. We willen daarbij bijvoorbeeld ook veel meer kijken naar de dromen en talenten van ouderen. En hun normen en waarden.” 

Inspirerende ontmoetingen

“Het was erg leuk om te zien hoe hecht de groep was na een paar dagen van intensieve samenwerking. Het zijn stuk voor stuk mensen die de bewoner en zijn verhaal centraal willen stellen in hun zorg en dat schept een band”, vertelt José. Prof. dr. Anja Machielse, Hoogleraar Humanisme en sociale weerbaarheid aan de Universiteit voor Humanistiek en verbonden aan Humanitas Rotterdam en onze collega van Grafschafter Diakonie komen binnenkort op werkbezoek om zelf te ervaren hoe wij Leefplezier in de praktijk brengen. "We kijken hier erg naar uit. Zo waardevol en zinvol om onze ervaringen te kunnen delen met elkaar!"

Testen maar!

De komende maanden gaan de Leefplezier-coaches van Wonen bij September Twello en Nijverdal aan de slag met het testen van de SEE ME-toolkit. Onderzoekers Tinie Kardol en Maurice de Greef nemen de uitkomsten mee in het onderzoek dat gekoppeld is aan het project.

Lees hier meer over het SEE Me Project.

SEE Me: internationaal programma ter verbetering kwaliteit ouderenzorg

Intussen bij Compartijn

Laatste nieuws, achter de schermen en blogs over onze huizen

Zoek op trefwoord...