21 oktober 2021

Als thuiswonen moeilijk wordt

Ouderen kunnen met hulp van mantelzorgers en thuiszorg steeds langer thuis wonen, in hun eigen vertrouwde omgeving. Toch zijn er ook situaties waarin thuis blijven wonen steeds lastiger wordt en uiteindelijk écht niet meer gaat. Zo kan iemand moeite krijgen met de dagelijkse routine, zich steeds vaker terugtrekken uit het sociale leven of een gevaar vormen voor zichzelf door bijvoorbeeld ronddwalen. Een fijne woonplek in een verzorgingshuis biedt dan een uitkomst. De keuze voor een nieuwe woonplek is niet zo gemaakt, er komen veel praktische en emotionele zaken bij kijken.

 

Passende zorg

Patricia Waller Diemont is zorgconsulent bij Compartijn. Patricia: “Je wil dat je dierbare ergens woont waar hij of zij zich thuis voelt en waar de best passende zorg beschikbaar is. Als alles op stel en sprong geregeld moet worden is de nood vaak te hoog om nog uitgebreid te zoeken. Het is daarom fijn om eerder op zoek te gaan, namelijk wanneer de eerste tekenen zich aandienen.”

Soorten woonvormen

Nederland kent een veelvoud aan woonvormen voor ouderen: van zelfstandig tot volledig verzorgd en van privaat tot particulier. Voor iedere zorgbehoefte en leefstijl is er een passende woonvorm. Op internet zijn veel zorgorganisaties in de gewenste regio te vinden. De gemeente, huisarts en andere zorgverleners kunnen hier ook bij helpen. De website van een zorgorganisatie geeft vaak al een goed beeld over de visie en missie, sfeer en mogelijkheden voor zorg en juiste ondersteuning. Op ZorgkaartNederland staan waarderingen van bewoners en hun naasten. Zo kan vanuit huis al een eerste selectie gemaakt worden.

Indicatie

Om de juiste zorg te ontvangen is een Wlz-indicatie nodig. Vaak kan een woonzorgorganisatie ondersteunen bij deze aanvraag. Eerst wordt de zorgbehoefte bepaald, daarna kan de Wlz-indicatie aangevraagd worden bij het CIZ. De benodigde zorg wordt betaald door het regionale zorgkantoor. Zonder een Wlz-indicatie is het vaak niet mogelijk om in een particulier- of regulier verpleeghuis te gaan wonen. Patricia ondersteunt nieuwe bewoners en hun families voor Compartijn.

Rondleiding

Een nieuw thuis kiezen kan pas echt na een bezoek aan het woonhuis. Neem rustig de tijd om sfeer te proeven en vragen te stellen. Bespreek van tevoren wat belangrijk is voor je en zet eventuele vragen op papier. Een nieuw thuis kies je zorgvuldig. Patricia: “Tijdens de kennismaking bespreken we de medische- en sociale omstandigheden. Maar nóg belangrijker is dat een nieuw thuis goed voelt.”

Juiste match

Het is belangrijk om wederzijds uitgebreid kennis te maken voordat de keuze voor een nieuwe woonplek wordt gemaakt. Patricia: “Om de nieuwe bewoner écht goed te leren kennen plannen veel woonzorgorganisaties een huisbezoek in. Tijdens zo’n bezoek worden de dagelijkse dingen én bijzonderheden van iemands leven besproken zodat ze weten wat een bewoner nodig heeft, waar hij/zij van houdt en er een écht thuis geboden kan worden. Alleen dan weet je zeker dat de juiste match gevonden is.”

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Op onder andere www.dementie.nl, www.informatielangdurigezorg.nl en www.mezzo.nl vindt u meer informatie. U kunt ook altijd contact opnemen met de locatiemanager van één van onze woonhuizen, via het overzicht van onze sfeervolle verzorgingshuizen

Als thuiswonen moeilijk wordt

Intussen bij Compartijn

Laatste nieuws, achter de schermen en blogs over onze huizen

Zoek op trefwoord...